Bezoek aan Glodeni, Roemeniƫ

Vakantietijd kan ook betekenen: de contacten ver weg onderhouden. Gemeenteleden bezochten het Roma dorpje dat al jaren door onze wijkgemeente wordt ondersteund om te zien hoe het daar gaat. Een enthousiast  verslag en foto's:

Enthousiasme over bezoek aan Glodeni
Vertegenwoordigers van de Stichting Steun Roma hebben onlangs een bezoek gebracht aan Glodeni in Roemenië. Daar hebben zij onder andere het Roma-dorpje Serbia bezocht.
Ds. Wim van der Hoeven, voorzitter van de Stichting, Leo Krijgsman en Tom Janse konden daar met eigen ogen zien hoe de kleuterschool functioneert.
Zij waren bijzonder onder de indruk van de stabiliteit van de organisatie.

""""""""

De kleuterschool functioneert prima. Kinderen komen er met plezier. De school wordt geleid door twee leerkrachten.
Hun salaris wordt vanuit de Stichting in Krimpen betaald. Een organisatie regelt ter plaatse de dagelijkse gang van zaken, zoals het onderhoud van het schooltje, de betaling van kosten van het personeel en de maaltijden die de kinderen dagelijks krijgen.

Uitdaging
Onze stichting is erg blij met deze nieuwe stap. Scholing is voor de Roma-kinderen de enige manier om zich aan hun erbarmelijke omstandigheden te ontworstelen. Zonder kleuteronderwijs missen de kinderen de aansluiting op bestaande scholen.
De meeste Roma zijn analfabeet en hechten weinig waarde aan onderwijs. Dat terwijl de meeste kinderen hun roepnaam niet eens kennen - alleen hun scheldnaam!
Ze zijn ook niet gewend om met elkaar in één groep te zitten: een echte pedagogische uitdaging dus!

""""

De plaatselijke organisatie wordt geleid door dominee Attilla Toth. Hij is een dynamische persoonlijkheid, inspireert en stimuleert.
Hij is in Glodeni een kinderhuis gestart. Deze krijgt geen overheidssubsidie. Dat wil zeggen dat men uit eigen middelen de kosten moet betalen.
Er lopen verschillende projecten die geld opleveren, zoals een kringloopwinkel en het verbouwen van duindoornstruiken. De besjes hiervan worden gebruikt bij de fabricage van verschillende soorten geneesmiddelen.
De verkoop van deze besjes levert geld op, maar is niet toereikend. Daarom is er in een pand naast het kinderhuis een kringloopwinkel gestart. Deze voorziet in een behoefte. Er is nog wel grote vraag naar artikelen, zoals kleding, kantoorartikelen, meubelen en huishoudelijke artikelen.

""""

In de heuvels achter Glodeni zijn verschillende hectaren land aangekocht. Hierop groeit de duindoorn, maar ook wordt mais verbouwd.
De besjes van de duindoorn worden gebruikt bij de fabricage van sommige geneesmiddelen. Het mais dient als voer voor de varkens die op de naast gelegen varkensboerderij leven.Een gezin, dat eerst dakloos was, woont in een huis op de boerderij en houdt toezicht op de dieren. De varkens lopen meestal buiten en wroeten in de grond. Het is een bijzonder soort, namelijk wolharig.
Op het terrein van het kinderhuis staat een rookkast. Hierin worden de hammen gerookt en elders staat een droogkast, waarin de worsten te drogen hangen.
Er staan ook nog enkele kassen, waarin tomaten, uien en komkommers worden geteeld. Hiervan valt de opbrengst wat tegen en het is maar de vraag of men hiermee doorgaat of weer andere inkomstenbronnen gaat onderzoeken.

Wim, Leo en Tom waren erg positief over hoe zij de kleuterschool aantroffen in Glodeni.
Ook verbaasden ze zich over de positieve ontwikkelingen in Roemenië wat betreft de infrastructuur. Waar je enkele jaren geleden nog veel paard-en-wagens aantrof op slechte wegen vol met kuilen, is dat nu volkomen anders.

""""

Een nieuwe snelweg verbindt Clujc, de plaats met de luchthaven waar onze gemeenteleden waren geland met Targu Mures, de plaats dichtbij Glodeni.
Hier werd in een sfeervol hotel overnacht.
We blijven u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Mocht u dit project financieel willen steunen, dan kan dat. Stichting Steun Roma is aangemerkt als een ANBI. Giften zijn aftrekbaar.
U kunt uw bijdrage overmaken op IBAN: NL42 RBRB 0697 8141 73 op naam van Stichting Steun Roma Roemenië.
terug