Overstromingen in Limburg 2

Enkele weken gelden berichtten we u als diaconie over ons gesprek met de diaconie van PKN Heuvelland (Zuid Limburg). We spraken hen over een eventuele financiële impuls bij de noodhulp bij de overstromingen. Deze week spraken we elkaar weer en we praten u graag even bij: We belden met Lies, onze collega diaken in Gulpen.
'Wat leuk dat je belt' was de eerste reactie en als snel kwamen de verhalen.

'De kerk was te klein voor de grote hoeveelheid hulpgoederen, en dus is uitgeweken naar een loods van een ondernemer. Inmiddels is de eerste nood geweken en hebben veel mensen weer hun eigen huis betrokken. Helaas geldt dat niet voor iedereen en sommigen huren dus elders. De diaconie springt bij in het betalen van een deel van de huur. Er is nog steeds veel hulp van buitenaf, en in de loods smeren we als kerk dan de broodjes en zetten we koffie voor al die helpers.'
Geld is er nu nog voldoende, aldus Lies. Het is vooral wachten op de verzekeringsmaatschappijen; wat gaan ze vergoeden en wat niet? Lastig is ook dat we met AVG regels te maken hebben, maar gelukkig hebben we een goed lijntje met de huisartsen in het gebied, die ons soms opbellen voor hulp.
Het is mooi om te zien dat grotere winkeliers van alles aanbieden aan de bewoners: van maaltijden tot koelkasten, van behang tot een fiets. Ook is er geld opgehaald via omroep MAX, maar het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit besteed gaat worden.
"We zijn er nog lang niet, maar we houden vol en helpen waar we kunnen.
fijn om zo met enige regelmaat contact te hebben en te weten dat er elders in het land aan ons gedacht en voor ons gebeden wordt".
Met deze woorden beëindigden we ons gesprek, samen met de afspraak dat ze altijd mogen bellen en zo niet wij over een week of wat weer eens de telefoon pakken.

Uw wijkdiaconie